Vasara 2014

Ši vasara yra puiki savo orais, gamta, uogomis. Jau baigiasi liepa, dar nė karto nesimaudžiau ežere, man rodos vanduo ten šaltas. Seniai jau rašiau kokių naujienų, tad šiame įraše pamėtėsiu apsčiai vaizdų.

Orai mainosi: nemažai lietaus, vėsos, tačiau karščio irgi netrūksta :) 

Kai orai mainosi, žolė nesnaudžia ir šauna į dangų. Štai, vasarai įpusėjus, jau apturėjau net tris žoliapjovas. Sumaniau pasinaudoti Endmondo programėle telefone ir išmatuoti koks tai darbas yra pjauti žolę. Štai viršuje nušienautas parkas ir gabaliukas vakarinio ploto (iki rugių), tai bus gal kiek mažiau nei trečdalis šiaip jau pjaunamo plotelio :) Šį plotelį pjaudamas paskui žoliapjovę nužingsniavau 4,5 km, apkskaičiavau, kad tai bus daugiau nei 22 arai ploto.

Štai, kitą dieną, džyrinau toliau - kedryną, aplinkdaržį, rytinę pievą, pylimo šlaitus... ir prašom: per pusdienį nužingsniuota beveik 9 km ir nušienauta daugiau nei 43 arai. Ir tai, kartu sudėjus abi žoliapjovas, bus maždaug du trečdaliai viso šienaujamo ploto. Kaip ir sakiau, bendras šienaujamas ir puoselėjamas Neverlendo plotas bus iki 1 ha. Nejuoks... ;)

Grožis... rugiai birželį. anksčiau turbūt jau minėjau, kad didžiumą Neverlendo ploto atidaviau kaimynui Silvestrui, kuris iškuopė krūmynus ir kemsynus ir užsėjo žiemkenčiais. Tad dabar Neverlende banguoja kultūros.

O tai rugiai jau liepą, subrendę, pageltę.... gražu.

Graikinis. Maniau jau bus nušalę šie naujagymiai. Jų Neverlende net keturi: du atkeliavo iš Merkinės, vienas - grafaitės Baublytės dovana, o ketvirtasis - iš Senukų. Visi naujagimiai šypsosi dangui ir saulutei.

Vilties magnolija beviltiškai džiūvo ir nudžiūvo :( matyt netinkamai parinkau vietą šiam lepiam grožiui.

Šitaip puoselėju ir bandau įveisti jazminyną, kuris ateityje atitvers sodybos teritoriją nuo kaimynų. Visą nušienautą žolę va taip va panaudojame.

O tai šaltalankis. Dešiniau yra pirktinis, šiemet įsodintas. Kairiau - laukinis, iš pakelės. Hm... lapelių spalva kiek skiriasi. Įdomu ar iš tos pakelės tikrai šaltalankį parsivežiau? Kažkaip abejonės apniko :(

Seniai minėtosios eglutės :) Tai šiumetinis prieaugis. Kaip ir rašoma literatūroje ir interneto infošiukšlynuose, pasodintos eglaitės skursta 2-3 metus, o paskum jau auga dangun. Taip ir nutiko. 

Rudens pranašai ar lietaus draugai? Šią vasarą rasti kazlėkų tenka.

Liūdna žinia vyšnaitėms. Šiemet vyšnaites apniko grybelinė liga, spėju, kad tai bus kokomikozė :( Žinovai sako, kad gydyti vyšnias reikia nuo pavasario, tad matyt maniškėms šiemet jau per vėlu? Gal žinote ką daryti? Gal ką patarsite?

Vaidutės rožynas :) karališkas grožis!

Vakaras su draugais ir zefyrais :) gera...

PAKALIMAI 2014

Šis internete aptiktas gražus pakalimas įkvėpė ir mane grįžti prie statybinių reikalų :) Visa esmė tame, kad mano šaunioji sesutė su švogeriuku taip pat susirentė vasarnamį ir atidavė likusias lentas. Pastarasias susivežiau į Neverlendą. Pradžioje maniau susimeistrauti pavėsimę tokiems pavakarojimams, bet vėliau aptikau, kad tos lentos visai tiks pakalimui. Tad aspigalvojau ir ėmiausi veiklos.

 Nagivagi, kaip atrodo mano pastogės. Ir taip jau penki metai. Sumaniau pradėti nuo garažo pastogės, pasitreniruoti, o jei gerai eisis, gal šausiu ir į namo pastoges pačiame danguje :)

Pirmiausia pasibandžiau apgalvotą technologiją. Pradėjau nuo pirmųjų trejų metrų :) Ant sienos prigrčžiau ir kalamais varžtais pritaisiau va tokį brūsą.

Paskum prie brūso iš apačios ir prie gegnių iš šono prikaliau, prisukau va tokį brūselį, ant kurio planuoju tvirtinti šaliuotės lentas.

Ant kiekvienos gegnės po laikantį brūselį, taip ir gavosi laikanti konstrukcija.

O ant jųjų, jau variau tas švogeriuko dailylentes. Šios buvo kaip ir paruoštos kažkokiu antiseptiku ar tiesiog dažu iš darbinės pusės (viduje tai niekuo neapdorotos). Tačiau manau vėliau dažysiu ir gražinsiu. 

Tai pirmieji trys metrai. Padariau pats, vienas! Gavosi neprastai, tačiau pradėju mąstyti, kad tą sienos dalį kuri atsitvėrė virš lentų iki stogo ir apskritai pastogę juk reikės šiltinti? Na, gal jūs žinote kaip čia daryti? Man kilo mintis prikimšti ten atsiradusią tuštumą tiesiog akmens vata, tai ir būtų apšiltinimas/ Ką manote?

Tai galas, kurio dar nesugalvojau kaip aptaisyti, bet kažką sugavosiu, iki paukščiai susisuks peryklas.

Esu labai laimingas, nes antrą kartą gyvenime sulaukiau pagalbos!Už ką esu labai dėkingas savo uošviui. Atvažiavo į svečius ir ėmėmės pasidarbuoti. Pirmąjį kartą, dar seniai seniai mano tikras draugas Evaldas  tiesiog pasisiūlė padėti (taip taip, pats pasisiūlė!) ir užtaisė tas pačias pastoges tinkleliu, kad nelystų paukščiai. O dabar, va, vėl sulaukiau pagalbos. Pasidarbavome kaip visi normalūs žmonės, nes vienam statybos darbus daryti tai reikia nemažai moralinių ir fizinių jėgų... Žodžiu esu begalo dėkingas.

Štai, tiek padarėme. Porą lentų dažytos baltai :) Bet kai nusidažys, matyt viskas bus gražu. Pasakysiu, kad kai pakalimas jau kiek matosi, namas atrodo rimčiau :)

O tai tiesiog idėja, kaip dar galima smagiai panaudoti dvi europaletes.

Komentarai

  1. gražiai tvarkotės, tik pakalimus reikėjo daryti po fasado šiltinimo, arba palikti tarpą, kad būtų galima iki pat gegnių ir plėvelės privesti polistirolą ar fasadinę vatą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, pakalimo apšiltinimas yra dar man neaiški vieta. Šuaip jau darant sienos apšiltinimą nesunku yra atsisukti ir nusiimti lentą ar dvi ir pakelti tuos polistirolus iki gegnių, nors aš planavau prikimšti ten atsiradisias tuštimas iš vidaus vata. Man rodos tada būtų or skarfos barškėjimas duslesnis per lietų ir apsiltinimas. Tik nežinau ar taip galima daryti?

      Panaikinti
  2. mes dabar darom kaip tik šiuos darbus, tai polistirolas privestas iki pat plevelės idant nesudaryt šalčio tilto, jums šiuo atveju reiktų ardyti visą pakalimų konstrukciją arba ieškoti alternatyvos

    AtsakytiPanaikinti
  3. jei privesi polistirola, bus sudetingas tos horizontalios lentutes tvirtinimas. manau, kad su vata turetu buti paprasciau, tik nesu tikras ar vata ten negautu dregmes??? Gaila, kad si post'a tik dabar pamaciau :) patiko pakalimai, bet uzvestas pas mane jau polistirolas iki virsaus, pakalimus kalsim prie gegniu, gausis sioks toks kampas

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Antrajame aukšte maniškės pastogės ilgesnės, tai ten pusę darysiu kampu - tiesiai prie gegnių, o puse horizontaliai - ant lentučių. Del drėgmės geras klausimas, dėl to galvoju, kad reiks dėti plėvelę papildomai, kuri atskirtų vatą nuo lentučių. Vis gi vėjas gali pripūsti ten lietaus ar pan.

      Panaikinti
  4. na pagal mane siek tiek per anksti su pakalimais pradejai. Per ta siaura plysi bus sunku tvarkingai ikist ta polistirola iki pat stogo, todel sudes siltintojai ji ten bet kaip, o ir patikrint negalesi nes nesimatys. Vatos prikisimas mazai duos naudos, nes per plysius ten tikrai pateks dregmes, o slapia vata blogiau nei nieko. Kitas blogumas tame, kad pakalimo lentas reikes saugoti, kad neapsitaskytu, be to ir krastine lenta reikes siaurint kad privest graziai prie sienos. dar matau su kopeciomis dirbi, nera galimybes susikalti tokius nesiojamamus pastolius, patogiau butu? As kai dariau konstrukcija tai nieko prie sienos nesukau, tiesiog prisukdavau vertikalu bruseli prie gegnes ir jau prie jo tvirtindavau horizointalias detales(tiesa kai jau buvo apsiltinimas).Mano pasiulymas butu jei jau zinai kokiu storiu siltinsi, paciam suklijuoti polistirola tik toje dalyje kuri pasislepia po pakalimu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū, čia yra gerų patarimų. Dėl šiltinimo, tai drėgmės neturėtų ten papulti, viską darau sandariai, iš apačios pakalimas neturės jokių skylių. Sugalvojau, kad vidinę ertmę pasieksiu iš namo vidaus, pro tą skylę. Ten pirma dėsiu plėvelę, kuri apgaubs tą vatą iš visš pusių ir vata gausis lyg ir maiše. Manau tam turėtų tikti difuzinė ar/ir priešvėjinė plėvelė. Mintis prikimšti tą tuštumą vata man patinka ir dėl to, kad ji užsipildys ir ne taip barškės stogas per lietų. Skardinis stogas barška lyg būgnas, tai bjauru :(

      Panaikinti
    2. matai apsiltinti reiketu ne tik ta "skyle", bet ir siena nuo pakalimo iki stogo, kad nebutu salcio tilto. Siltinimo efektyvumo didzioji dalis yra sandarume, bet ne jo storyje. Iš vidaus turetu but gan nepatogu det plevele ir daryt maisus, nes ten daug visokiu kampu bus(pabandyk dabar kol nepadarei visu pakalimu). Dregmes atsiras kartais ten ten tikrai: kondensatas, sniegas per puga ir pan.

      Panaikinti
  5. O kaip su ventiluojama pastoge, ar neturėtų būti pakalime tarpai tarp medienos lentų? Vata manau netinka, nes įgerinės drėgmę, o jei dar ir nesivėdins tai ji ir stovės ten šlapia. Geriau kaip sako, sukalus karkasą apšiltinti tą dalį iki viršaus polistirolu, kurį galima suklijuoti prie fasado su puškiamomis putomis. Tuomet sukalti lentutes, tik lentutes reikia dažyti prieš sukalant jas, kad nesimatytų balti tarpai, vėliau tą padaryti nepavyks kokybiškai, beje mediena plečiasi-traukiasi ir vėliau su lauku matysis neuždažyti plotai.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. savaitgalį taip pat pasodinau magnoliją, skaičiau, kad ji mėgsta pusiau saulėtą vietą, lepi šalčiams, todėl geriau mažiau vėjuotoj vietoj sodinti.

      Panaikinti
  6. Sveikas,
    Sename irase apie sienas, murijimo metu nebuvo pilnai uzpildomi tarpai "kose" tarp plytu, uztepama tik ant kampu, kodel taip dare. Pas mus pradejo murit sienas is keraminiu plytu ir daro analogiskai,neuzpildo pilnai vertikaliu siuliu, kazkaip neramu.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Labas. Taip pamenu nerimavau dėl to, o paskui paaiškino, kad taip ir turi būti. Nepamenu tiksliai dėl ko, bet man atrodo tai bus susiję su šalčio tiltais.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4