Japoniškos svajos

Sveiki! Šį savaitgalį Vilniuje vyksta II-asis Japonijos kultūros festivalis ir VI-oji tarptautinė bonsai bei suseki paroda. Aišku, maža kas kur vyksta :) tačiau man, japonų reikalų mylėtojui tai svarbus įvykis.
  


 
Paroda nedidelė, bet visai įdomi. Bilietai gal brangoki, manau neatitinka vertės (26 Lt), tačiau matyt ne dėl organizatorių biznio jie yra. Nes žmonių šiaip nedaug. Vis dėlto labai džiaugiuosi, kad šį paroda vyksta, linkėjimai ir pagarba organizatoriams. Šaunuoliai. Linkiu, kad paroda virstu tikru festivaliu ir augtų. Manau turinį dar galima labai papildyti ir nebūtinai reikia viską atsivežti. Galėtų sudalyvauti ir Lietuvos GO asociacija pristatydama nuostabų stalo žaidimą, ir japonų kino galima parodyti, ir japonų restoranai galėtų padalyvauti. Japonistai labiau aktyvūs Kaune. Žodžiu tikrai yra kur augti. Norėčiau kai kuo ir pasidalinti, kam įdomu ir vis dar skaito mano samprotavimus ;)


Na taip, arbatinukas :) Tačiau labai Japoniškas. Apskritai parodoje buvo puikių keramikos dalykų, įndų. Nuo štai tokių nacionalinių subtilių iki įstabių, tačiau beprotiškai brangių...

Nuostabus Japoniškas pietų "servizas". Subtilus ir paprastas. 
Kaina apie tūkstantis litukų...


Vyno stovelis. Atrodo paprastutis, bet kaip jis stovi - suvokti sunku. Žiūrint sukasi smegenys :) Nukainuotas iki maždaug 400 litukų..


Vazelė, trijų aukštų. Nuotrauka prastos kokybės, nesimato jos grožio. Subtili ir graži, kaina panaši kaip ir aukščiau esančio vyno stovelio.

Žinoma, gal apie kainas kalbėti ir netaktiška, tačiau čia nurodytos kainos tokios įspūdingos, kad vien jų įdomu pasižiūrėti parodoje :D Na, bet Japonijoj yra nuostabių, labai kokybiškų dalykų, normalu, kad jie atitinkamai ir kainuoja. Japoniški kūriniai išsiskiria tuo, kad jie ne šiaip gražūs ir kokybiški, tą gėrį gali tiesiog pajusti. Tai lyg penktas matavimas. Pavyzdys - haiku. Racionaliais žodžiais sunkiai paaiškinama, tačiau pajuntama iki sielos gelmių. Tokia yra japonų kultūra...

Hm... visada maniau, kad bonsai yra kažkokie išvesti supersukultūrinti medžiai. Žinoma, bonsai labai nesidomėjau, mėgstu natūralią gamtą ir grožį. Tačiau šioje parodoje pamačiau, kad tai gali būti ne šiaip sau medelis ant vidutinio lygio, tačiau savo kabą jau turinčio vadovo stalo ofise :) Tai nuostabūs meno kūriniai, kurių grožis yra ir medyje, ir vazonėlyje, ir staliuke-padėkliuke ir net samanotoje žemėje... 
Beje, fotkėje - bonsai - paprastas kaštonas. Atrodo pritrenkiančiai...

Atradimas: augaliukai akmenukuose. Akmenukuose, kuriuose yra skylės, auginami augaliukai, žolikės. Paprasta, subtilu, bet kažkaip ypatinga.

Čia nesupratau kas: meno kūrinys ar marmurinis suolas su meno apraiška. Čia atrodo neįspūdingai, tačiau panatūrė buvo gerai. Seniai svajoju namuose įsirengti šlifuoto granito barą, o čia kaip ir suoliukas. Šlifuotas akmuo turi savo magiją, ką ir sakyti.

Parodos metu nuolat vyksta pasirodymai ir paskaitos. Labai patiko paskaita apie japoniškų sodų istoriją. Pranešėjas iš japonų kompanijos, kuri užsiima japoniškų gamtovaizdžių, sodų įrengimu. Taip pat pristatė ir vieną savo projektą, nuo nulio iki pergalės. Su daugybe foto ir komentarų. Man čia buvo kaip tyras oras :)

Šis bonsai įdomus tuo, kad neturi vazono. Nesuprantu kaip tos žemės stūkso kalnelyje. Žodžiu apie bonsai mano nuomonė pasikeitė. Nors esu mažas viršininkas, bet vis vien galėtų kas nors kokį nususėlį padovanoti ;) O gal kas gavę dovanų ir nebenori???

Antrame aukšte vyko visokia prekyba ir kiti grynai komerciniai reikalai. Bet nelabai įdomu, tad "nutraukiau" tik bendrą vaizdą kas vyksta apačioje :) Paskutinį kartą prieš tai čia buvau per Underworld koncertą :) Senokai senokai...

O po parodos, aišku užsidegęs baisiausiai, nulėkiau į Neverlendą. Dirbti šiandiena tingiu, tad tik pasvajoti.

 Va ir nusiroviau derlių: ridikėliai kad išsprogo... kaip slyvos! Maniau, kad tokie dideli, kuriuos parduoda bobulės prie parduotuvių ar turgelyje, atsiranda nuo cheminių trašų, bet pasirodo tereikia palaukti :) Žodžiu iš daržo pasirodo yra ir naudos, ne tik džiaugsmas žemę vartyti.

Tai va tokios naujienos. Čiau pakau :)

Komentarai

  1. :) Matyt kainuoja... Bet kaži kas parduotų tokius išpuoselėtus.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aha, vyno stovelis, 400 Lt, kaipgi:
    http://www.moteris.lt/lt/naujienos/mano_namai/namai/pasidaryk_pats_vyno_buteliu_stovas__per_15_minuciu/

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vyno stovelis vyno stovelis :) Geras straipsniukas "pasidaryk pats". Bet tai nereiškia, kad TAS stovelis negali kainuoti kelių šimtų :) Hahaha Čia kaip visada dideji pragmatikai bandopajuokti prabangius daiktus sakydami: "Pasiimu pieštuką, pjūklą, lentą ir va.. ką man reiškia? Durniai lai moka 400 Lt" hahaha :) Karta barake gyvenau su draugu, kuris atsisakė mestis ant naujos muilinės vonioj: "karče aš tau padarysiu iš fanieros, nafik čia mokėt babkes" ir nusipirko alaus... hahaha :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. nereik tiek juoktis ;) imho čia daug faktorių į tuos 400Lt sukrenta. vienas iš jų, kad LT beveik nėra nei pasiūlos, nei paklausos japoniškoms prekėms. todėl bet kokį daiktą, nesvarbu š ar ne š, atvežusieji bando prastumti už nerealią kainą.
    labai gali būti, kad tuos stovelius gamina paprastas japonų šeimos bizniukas ir didmena parduoda po kokius $6. jei tai vienetinis amatininko darbas, jis jį parduoda gal už $20. tokia va realybė.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4