Pakalimai

Prieš savojo Neverlendo statybą skaitydamas kolegų blogus stebėjausi, kas tie pakalimai :) Vėliau sužinojau, kad tai yra vėjalentės. Taip mano kraštuose vadino tuos daiktus. Žodžiu, apsilankiau šiandiena "objekte" ir radau, kad jau perėjome į pakalimų stadiją. Kas nelabai orientuojasi, trumpai paaiškinsiu: uždėjus stogą, jo kraštai išlenda iš už sienos sudarydami nedidelę pastogėlę. Štai tos pastogėlės apdailinimas lentomis, ta apdaila vadinama pakalimu. Tą pakalimą grubiai sudaro dvi dalys: šononė ir apatinė. Šoninis pakalimas, tai paties stogo krašto apdailinės lentos. Ant jų montuojasi ir skardiniai loveliai - lietvamzdžiai, į kuriuos subėga nuo stogo lietutis. Apatinis pakalimas - tai apdailinės lentos, kurios sujungia stogą su siena. Na, iš mano nuotraukų viskais matyti.

Pagal mano planus, namo išorės sienų šiltinimas ir apdaila (tinkai, dažymai, klinkeriai ir pan.) bus daromi kitais metais, pavasarį. Todėl padarius stogą, dabar galima bus padaryti tik šoninį pakalimą. Mat, kol nera apšiltinimo ir apdailos sluoksnio, nėra prie ko privesti apatinio pakalimo. Teoriškai galima būtų jį pasidaryti, tačiau vėliau darant sienų apdailas kyla didelė grėsmė tuos pakalimus išmurzinti arba sugadinti. Tad mano stogo rangovai pasiūlė tuos pakalimus atidėti apdailos etapo pabaigai. Manau tai gaspadoriškas sprendimas, nors NEKENČIU palikti nebaigtų darbų.

Pora telefonizacinių nuotraukėlių: garažas jau turi šoninį pakalimą - matyti tamsiai rudintos lentos. Kai kur ant namo taip pat yra, ir matome pabandymą uždėti lietaus sistemą.



Beje, stogdengiai rekomendavo ir lietvamzdžius montuoti kartu su apdaila, bet aš nesutikau. Paprasčiausiai dabar tiksliai nežinau kada pavyks įsirengti tuos apšiltinimus (krizė, kiaulių ripas, maras, karas ir visa kita). O lietus lyja... Nenoriu, kad plautų man sienas, išraustų duobes aplink namus. Tad sutarėm, kad lietvamzdžius sudėsime, tik atitrauksime kiek įmanoma nuo sienos.

Dar apie pakalimus bus čia (tęsėme darbus): 2014 m. liepa ir rugpjūtis

Komentarai

  1. Dėl vandens tai nieko nenutiks tikrai. Bet iškart rengiant yra geriau, nes gerai palenda po skarda. Aš rekomenduoju dabar pasidaryti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki,
    Mes irgi statome nama, namo stovis kaip matau is nuotrauku praktiskai toks kaip jusu. 3 savaites laukeme stogo skardos, vakar pradejo deti. Kiek teko skaityti jusu aprasymus, siais metais ruosiates deti langus. Musu planuose tai irgi buvo, taciau pasitarus su statybininkais bei apziurejus keleta namu, nusprendeme langus deti kai bus isores apdaila. Tai liecia jeigu bus dedamas klinkeris, kadangi dedant klinkeri kai jau sudeti langai gaunasi prie langu tarpai tarp klinkerio ir lango remu. Apziurejus salia esancius namus, is kuriu viename pirma deti langai, kitame langai sudeti kai buvo klinkerio apdaila, skirtumas akivaizdus. Aisku, geri specialistai gali padaryti dailiai, taciau kiek mes kalbejome su statybininkais visi iskart kelia kaina del papildomo darbo. Tad musu sprendimas buvo neskubeti ir palikti tai ateinantiems metams. Langus uzkaleme ir paliksime ziemoti.
    Tiesiog draugiskas patarimas is savo patirties:)))
    Sekmes statybose.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sveiki. Hm... Gera pastaba. Taciau nesu tikras ar pajegsiu det klinkeri. Mano pamatas paruostas, bet krize sumazino finansavima. Todel labai realu, kad apdaila bus tinkas. Gal klinkeri kada nors veliau prasigyvensiu. Be to, ziema noriu viduj tvarkytis: nuline kanilizacika, juodgrindes, pertvarines sienos ir t.t. Iki pavasario but gerai pasidaryti si bei ta.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Andriau, tau pavyks uzdeti tik plyteles, plytu imitacija, nes pamatas neparuostas, arba naudoti labai brangia plytu kabinimo sistema. Jei pamatas neparuostas plytoms, manyk, kad plytu nebebus...
    O del langu ir plysiu- tai aktualu tik murijant klinkeri, kai dedi plyteles-jokio skirtumo eiliskumas.
    sm

    AtsakytiPanaikinti
  5. Mano pamatas skirtas klinkerinei sienai. Tai dvigubas rostverkas, su putplasčio "šerdimi" :) duotuoju momentu išlindęs iš už sienos kokius 20-30 cm (aiškiai nebetsimenu). Ant to išlindimo ir statyčiau klinkerė arba teks daryti savotišką palangę :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. aha, ok tada. su langais ir kitomis angomis tikrai bus bedu:)o klinkeris irgi kokia 150k kainuos:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, o kada tada yra vedamos lietaus sistemos? Ir kurias geriau rinktis: plastikines ar skardines? Ačiū už pastebėjimus ir patarimus.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

3/4