Pasitinkame rudenį... sėdami :)

Sveiki. Na, su ta žole tai buvo daugiau vargo nei tikėjausi. Tačiau šį darbą šiaip taip, su pagalba, įveikiau. Pirmiausia, tai realus plotas buvo gerokai didesnis nei apskaičiavau tuo GPS įnagiu. Tai nenuostabu, nes mano iPhone GPS pasiekia daugiausia 5 m. tikslumą, kas yra neitin tikslu. Kitą vertus, tvarkomas plotas yra šlaitas, kurio aukštis 3-4 m. Tad jei ištiestume horizontaliai, tai taip pat prisideda nemažai. Šiaip pagalvojau, kad kai sklypas - šlaitas, tai realiai žemės daugiau gaunasi :) juk matuoja GPS, tai nuolydžiai juk neįvertinami??? Na, grįžtant prie apželdinamo ploto, tai išbarsčiau 40 kg sėklų. Turint omeniuj, kad 1 kg apsėja apie 30 kv. m., o aš sėjau tikrai pagal instrukcijas (plotą ir sėklų išeigą keletą kartų tikrinausi), tai išeina, kad apsėjau 1200 kv. m. arba 12 arų!!! Tai gerokai daugiau nei apskaičiavau anksčiau, tiesą sakant +50%. Tai čia toks statybinis tikslumas :) susiplanuoji, susiskaičiuoji, o realiai viskas kainuoja bent +30%

Žolytės sodinimas nėra toks paprastas kaip atrodo iš pradžių. Ypač sunku sutvarkyti žemę. Maniškė - įrengiant keliuką nuimtas juodžemis, kiek sumišęs su moliu, vietom - smėliuku. Nuotraukose žemė atrodo ypač raudona, lyg būtų tiesiog molis ar Tuniso stepės, tačiau čia greičiau mano telefonas taip keistai fotografuoja, dar plius padailinu, nes kai dienos debesuitos, tai reikia šviesinti, ryškinti šiek tiek.

Taigi, kadangi mano fortą supylė ir lygino "račiokas" (ekskavatorius su stumdytuvu), tai darbelis maždaug toks: pasiimi gerą metalinį grėblį ir spatą (kastuvą). Kur didelės duobės ar kalnai - kastuvu reikia perkasti žemes, kai kur naudotis karučiu. O kai tvarkome šlaitą, tai reiškia, kad karutį pildą žemių tenka stumti ir į kalną... paskum grėbliuku kedeni kedeni, kol išgraibstai ir išrenki akmenis ir mažus akmenėlius, taip pat žoles, velėnos gabalus ir kitokį šlamštą. Visą tą gėrį grėblioji į pakraštį, mano atveju šlaitu žemyn. Darbuojiesi kol išpureni ir išlygini žemę. Paprastai šį darbą pradėdavau ryte maždaug 11 val. ir taip iki 16 val. Per dieną pavykdavo "apdoroti" 200-300 kv.m.

Vėliau reikia rūpestingai ir kuo lygiau išbarstyti sėklas. Kaip ir minėjau, 30 kv. "suvartoja" maždaug 1 kg. Sėti atrodytų nesunku, tačiau net mažiausias vėjelis nešioja sėklas. Tad reikia pasilenkus rūpestingai barstyti, vaikščioti zigzagais (ant pakelio būna parašyta ar nupaišyta gerų patarimų kaip tai daryti). Tai užtrunka gerą pusvalandį. Tada reikia vėl čiupti grėbliuką ir sėkliukes užgrėblioti, sumaišant su žeme apie 1-3 cm gyliu. Tai darant vėl išsigrėblioja krūvos akmenėlių :) 200-300 kv. m. ploto rūpestingas užgrėbliojimas, tuo pačiu dar aplyginant, užtrunka dar apie 2 val.

Na o tada ateina laikas "voluoti". Paprastai tam naudojami tokie skardiniai volai...

Netrukus aptikau juos "Seniuose", kainuoja visai normaliai, o ir nuoma nebrangi - para apie 30 Lt. Į šiuos volus galima prisipilti smėlio, taip jie tampa sunkūs. Kadangi volus aptikau vėlai, be to įvertinau, kad voluoti šlaitą nebus lengva, o ir tai, kad reikia ne tik voluoti, bet dar ir palyginti gruntą, visgi nusprendžiau iki galo naudotis šiuo, jau matytu įrenginiu. Taigi ne volavome, o "tapšnojome"


Tai vat maždaug taip viskas ir vyko porą savaitgalių ir dar vakarais po darbų. Esu labai dėkingas Vaidutei, kuri man nuoširdžiai, kantriai ir tikrai daug padėjo... Be to, tvarkytis kompaniojoje ir žymiai smagiau ;)

Kaip ir parašyta ant pakelio, po savaitės pasirodė pirmieji daigai. Kadangi vandens neturiu, dabar kasdien meldžiu lietaus, o jo, "ofisinių" džiaugsmui, dangus šykštėjo. Be to ir trašų nebarsčiau, tad viskas vyksta "ekologiškai", gamtos ritmu - lėčiau. Tačiau vyksta :)


"Makro" nuotrauka telefonu. Pradžioje žolytės beveik nematyti, bet ją gali pajusti prabraukdamas ranka virš žemės. Pirmoji žolytė panaši į pirmąją barzdą pauglystėje - reta, švelni, tokia vos vos, bet suteikia TIEK GERŲ EMOCIJŲ :D


Kol pradžia jau žaliuoja (ta pradžia dešinysis šlaito šonas, kurio čia nematyti), gabaliukais stumėmės pirmyn. Pačioje dešinėje kiek matyti prieš savaitę pasėtas ir užbaigtas gabalas, viduryje - vakar dieną pasėtas ir "sutapšnotas" plotelis, kairėje - išvalytas, supurentas, bet dar neapsėtas plotelis.

Nuo viršaus matyti sėjai paruoštas kampinis gabaliukas, kuris realiai yra daug didesnis nei atrodytų iš pradžių. Konkrečiai šis "suvalgė" 11 kg.





Na štai, jau finalas. Kairėje Vaidutė dar "tapšnoja" (ar "Paksuoja" - kaip kam patinka :) paskutinius kvadratus, bet jau jau pabaiga. Bandžiau apimti visą šlaitą, bet vis vien nepavyko.

Žalia spalva "dauginasi" tiesiog valandomis. Jei pradžioje nuotraukytė daryta berods penktadienio vakarą, tai ši - sekmadienio vakarą ir jau žalesnė... Jausmas geras, lyg apželdinus Marso dykumas :)

Pasižiūrėjus iš arčiau, matyti, kad "sutapšnota" ir sulyta žemė, sudžiūvusi sudaro tokią lyg plutelę. O dygstanti žolytė tą plutelę suskaldo ir kelia aukštyn. Tiesiog lyg TV3 naujo sezono pristatymo anosas :D


Gal žinote ką daryti su kurmiais? Tikra velniava. Traktoriaus jokio neturi, tačiau tratina mano pievelę be skrupulų :(((



Komentarai

  1. pamegink kurmius pavaikyt ismeiges kuoliuka ir pakabines ant jo nupjauta puse limonado butelio , turetu ale judet ir kelt garsa , kas kurmiam neturetu labai patikt.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jo su tais parazitais tai vargas vienas, pavasirį kovojau kad į šiltnamį neįsikastų, tai kovą lyg ir laimėjau, bet kiemą teko prakasinėt truputuką... galų gale susinervinau nupirkau kažkokio tručo kur galima naudoti tik aerouostu pakraščiuose ir nedirbamuose plotuose ir išvariau svoločius darkytojus

    AtsakytiPanaikinti
  3. Atrodo dokumentus namo leidimui tvarkeisi kaip ūkininkas. Tai va, jei būtum tikrai lankęs ūkininko kursus ( :) )ten moko, kad tokia susidariusi žemės plutelė yra negerai. Per kruopščiai išpurenus sėklai sunkiau prasikalti, issiskalauja geri elementai, kurmiams joks akmenukas netrukdo. Bet čia smulkmena:)

    Kadangi statybos kaip ir sustojusios ar negalvojai apie kokį kardinalų namo statybų plano pakeitimą, kad greičiau jis duotų realią naudą? Pvž.
    a) Namo perplanavimas į tinkamą keliom šeimom ( tada su kokia artima gimine koperuotis pabaigiant ir įsikuriant)
    b) Pilnas įrengimas tik svetainės su židiniu ir vandens įsivedimas. Tokiame name galėtum realiai gyventi ir laukti kada atsiras galimybės įrengti visą namą.
    c) Hotel baltarusam? :)
    Žodžiu bandyt visai nauju kampu ieškot išeities. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveikas Vyteni. Žinoma nuolat galvoju ar neverta keisti savo projekto, persiplanuoti, restrukturizuotis ar pan. Tačiau rankinis stabdys yra ne tiek ekonominė situacija, kiek jau daugiau nei du metus vykstančios skyrybos. Nepaisant turimos vedybų sutarties ir krizės paveiktos turtinės padėties mano ex taip trokšta atsiplėšti turto, kad varo fejerverkus tolygiai su Venckiene. Ir kol visi procesai nepasibaigę, nei pirmyn nei atgal. Tačiau po truputi svarstau visokius scenarijus, pažiūrėsim kokias galimybes atvers būsimasis ES paramų etapas 2014-2021. Be to, juk dėl svajonės perplaukti upę gali :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4