Kraštovaizdžio projektas. Kas toliau?

Sveiki

Vėl savaitgalis. Mėgčiau jį praleisti sodyboje, kaip visada. Tačiau daugiau nei savaitė Lietuvoje siaučia stichiniai karščiai. Kasdien nuo 30 iki 40. Vakar pamėginau vakarinėje pusėje, antram aukšte, balkonuose tvarkyti putoplastus aplink langus. Sutvarkiau. Dirbau porą valandų ir vos nemiriau. Pavakare atsisuko saulė... Bet koks darbas tampa pragarišku, tad nusprendžiau nedirbti :) Todėl šiandiena keliausiu prie kokio nors viešojo ežero ir pasinersiu į saulės vonias. Kol laukiu mane prigriebsiančio transporto, parašysiu, kas gi naujo Neverlendo parapijoj.

Pirmasis reportažas kraštovaizdžio projektavimo tema. Šią savaitę baigėme antrąjį etapą, kurio esmė: sodybos gen. planas. Tai yra: baigti darbai susiję su sodybos išplanavimu (kur bus visi objektai, medžiai, takeliai, prūdeliai, daržas, pievelės ir t.t.), žemės aukščių planavimu (planiravimui) bei preliminariom vizualizacijom nusakančiom bendrą stilių ir nuotaiką. Nuo pastarųjų ir pradėkime.
Sodybos širdis. ZEN sodas. Tiltelis/lieptelis, vanduo kairėje - natūralaus stiliaus baseinas, vanduo kairėje - estetiškas japoniškas prūdelis su raudonais karpiais, akmenų brasta. Arbatos namelis. Akmenų sodas. Tolimiausiame plane, už gyvatvorės - teniso kortas.


Ta pati vieta. Vaizdas iš akmenų sodo. Kairiau būtų namas



Sodybos gen. planas. Iš kukurūzniko skrydžio. Tai sklypo dalis, kuri finale turėtų likti sodyba. Plotas apie 1 ha.


Tačiau dabartinis sklypas realiai yra didesnis: 1,5 ha.

Visas sklypas projektuojamas maždaug taip. Kairėje ir dešinėje matome zonas, kurios priklauso sklypui. Dabar realiai ten yra pieva/šlaitukas. Tačiau planuojami augalai: medžiai, avietynai ir pan. Mielai pasilikčiau sau šiuos gabaliukus, nes su jais sodyba atrodo tikrai prašmatniai, tačiau palaikyti tokį plotą be samdomos darbo jėgos jau neberealu.



Todėl planuoju gabalus iš šonų atkirpti ir parduoti. Po kokių 3-5 metų, kai sugrįš vertės, kai esama sodyba pasikels ir dar kiek pakels vertę. Tikslas paprastutis - lipti iš skolų bankui. Kaip pasakytų dabartinis silpnaprotis žemės ūkio ministras - niekingi spekuliaciniai tikslai :)

Jeigu viskas pavyks, ieškosiu gerų žmonių, pritariančių mano pasaulėžiūrai, kad būtų gera drauge gyventi. Abu gabaliukai po 20-25 arus.

Kairysis sudėtingesnis variantas, mat trikampis. Jam reikalingas žmogus su polėkiu, standartiniais kvadratais mąstantis žmogus sunkiai suvirškins idėją kurtis trikampiniame sklype. Bet kitaip nesigauna išplanuoti šio gabalo. Gal atsiras koks originaliau mąstantis pirkėjas. Jei ne, ateityje statysiu ten saulės baterijas ir gaminsiu elektrą, arba veisiu triušius :)

Dešinysis normalus sklypas. Realiai yra galimybė pradėti statybas jau dabar, nes manosios sodybos projekte, ten numatytas ūkinis pastatas. Galima būtų parduoti dalinę nuosavybę su nustatyta žemės naudojimosi tvarka (pažymėtas gabalas). Pastatyti pamatus, tada atidalinti nuosavybe natūra ir padarius rekonstrukcinį projektėlį ant pamatų kelti normalų namą. Yra ir kitokių schemų. Žodžiu, čia ruošiu vietelę kaimynui.

Gal nori būti mano kaimynu? Gerai pažiūrėk į žaliai apibrėžtus plotus... :)

Skamba lyg iššūkis. Gal ir nepavyks, gal ir neparduosiu. Šiandiena sunku pasakyti kas čia bus. Bet geriau negyvent, nei visai nesvajot, kaip sako Marijonas. Bet kuriuo atveju šiandiena tai neatskiriamos sodybos dalys.


Kitos naujienos. Lankiausi banke, ieškau kaip judėti iš finansinės aklavietės ir užbaigti statybas. Lyg ir radome variantą: restruktūrizuoti mano paskolų "portfelį" sukeliant pradines paskolas į statybų, kas realiai galėtų prailginti paskolos terminą ir taip sumažinti įmoką, dar padaryti atidėjimus metams - "iki įsikraustymo", po kurio būtų atlaisvintas butas nuomai (papildomos pajamos) arba pardavimui. Na, teoriškai prošvaistė šyptelėjo. Ta proga Neverlende trečią syk apsilankė vertintojas, kuris taip pat nuteikė optimistiškai. Projekto vertė šiek tiek viršija investicijas, o tai yra fantastiškas dalykas šiais laikais. Preliminariai: Sklypas+Namas 450-470K (priverstinis/skubus pardavimas 400K), investicijos 350K. Maloniausia, kai matininkas pasakė: "daug namų pereinu, bet čia aš ilsiuosi. Namas ambicingas, bet vidaus erdvė, tolimi peizažai kieme ir pro langus (matomi į 3 puses iš 4) ir tyla. Viskas čia teisinga". Gal mano rašliava atrodo panigiriška, bet man labai svarbus palaikymas ir tikėjimas. O jį šiomis dienomis išlaikyti LABAI nelengva. Bet laikau!

Komentarai

  1. Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Susidare ispudis, kad ieskai zmoniu, kurie pirktu zeme ir dar "soktu" pagal tave :)) bet realiai juk taip nebuna :)). Zmones juk zeme perka tam, kad niekas nesikistu i ju erdve .

    AtsakytiPanaikinti
  3. Teisybė. Tačiau mano tikslas ir yra suteikti galimybę ramiai gyventi. O tai gali pavykti, jeigu kaimynai vieni kitiems netrukdo. Man rodos gyvenimo kokybė labai priklauso nuo to kokioje bendruomenėje tu apsigyveni, užsitverti tvorą nepakanka? Bandau suformuoti ir įtakoti savitą identitetą. Tos mano idėjos yra gana paprastos:
    - gyvenimas dideliame sklype. Ko pasekoje: daugiau žalumos, daugiau erdvės, daugiau gamtos, natūralios gamtos.
    - Kiek įmanoma nematyti, negirdėti kaimynų.
    - Būti kiek įmanoma nematomam, negirdimam kaimynų.
    - GALVOTI, kad savaitgalį visi nori ilsėtis, mėgautis ir džiaugtis savo turimu gamtos kampeliu. Pvz.: nekankinti žolepjovėmis, kai kiti ilsisi. Surasti tam kitą laiką ir būdą, kada nuskusti
    - GALVOTI, ką padaryti, kad į mano, o taip pat į kaimyno kiemą kur galbūt žaidžia mažamečiai vaikai, neatbėgtų palaidi vilkiniai šunys. Kad jie visi choru nelotų naktį, kai kaimynas grįžo namo.
    - Žmonės nori auginti ekologinio maisto. Nori turėti didesnį daržą, didesnį sodą. Nors nebūtinai.
    Na ir panašūs dalykai. Kažkodėl tikiu, kad yra žmonių, kuriems tai atrodo tikrai svarbu. Tai gyvenimo kultūros klausimai, yra kas sau ir kitiems uždavinėja tokius klausimus. Dėl tokių priežasčių žmogus gali pasirinkti tokį variantą versus gyvenimą pvz. Tarandėj ar kitokioj bendruomenėj (kurioje yra savų privalumų (visoke mikriukai į mokyklas, sargai, vandentiekiai, dujos ir pan.), tačiau yra ir mano minėti trūkumai. Na, bandau identifikuoti segmentą, kaip sakant :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. cha cha cha. as vis negaliu atsistebeti autoriaus zamaskemis. atrodo atejo krize, pajuto ja savo kailiu, bet idiotizmo nesumazejo ne per plauka. arba kitaip gyvenimas dar mazai pamoke, kad biski pradetu protelis dirbti, o ne kompleksuoto zmogelio spangimas. na suprasciau butu vaikigalis 20 meteliu... o dabar rodos subrendes diedas. kazkokie krastovaizdzio projektai, sapaliones apie sklypo pardavimus... WTF? tai kas toliau? gal interjeras vizualizacijose? ypac tai svarbu kai vyksta tokie baigiamieji ir esminiai darbai kaip makroflekso pjaustymas ar kanalizacijos vamzdzio uzkasimas. del zemes tai as is viso akis ispangines skaiciau. autorius primeta save dvarponiu, o "kazkam" tarsi siulo nusipirkti lopineli savo backyard'e, tipo se tau baudziaunike lopa kur mano ukinis pastatelis stoveti turejo. WTF? 19 amziuje ten butu arba kumetynas arba arklides. svelniai tariant keistokas pasiulymas tapti "lygiaverciu" kaimynu.

    AtsakytiPanaikinti
  5. keisti komentarai. kažkaip nesuprantu kodėl žmonės taip puola? Aš visumoje irgi galvoju, kad autoriaus užmojai dideli, bet tai wtf - kiekvienam gi savo gyvenimas ir savi užmojai. Yra tokia "Neries kilpų gyvenvietė", tai kažkada kai ji tik statėsi ir skaičiau internete sąlygas irgi galvojau nu nafig: tvora tokia, medžiai tokie, naminių gyvūnų negalima, ūkinės veiklos negalima... Tai ir nesuki galvos jai tau netinka. O žmonės nusipirko ir laimingi gyvena. Taip ir čia - autorius gi siūlo - nė vienam nepasakė ateik būti mano kumečiu. Ir visiem aišku - tam kam nereikia - ateis ir prirašys komentarų kaip čia viskas blogai. Tam kam idėja patiks, susisieks ir sukirs rankom...

    AtsakytiPanaikinti
  6. o ko tu mano komentara istrynei as nei taves izeidziau nei ka bet tikrai esi atitrukes nuo realybes, bet suprantu kad tau geriau patiktu kad sakytu o kaip kietai tu cia varai tikrai tu viska gerai darai ir tt

    AtsakytiPanaikinti
  7. beje visi tie prioritetai yra teisingi, irmanjie tikraisuprantami nu bet ta pati gyvenimo kokybe galima gauti ir uz mazesnius pinigus ir tuo labiau ne uz skolintus. o siaip renkiesi gyvenima kaime.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Andriau, kadangi isiveleme i ta pati malonuma, vadinama namo statybomis, nuolat su zmona skaitome si bloga.
    Dabar labai uzkliuvo dalis apie sklypo pardavima... Suprantu, kad cia nieko neparduodate, bet vis tiek pakritikuosiu :) Visiskai neaiski sklypo verte pirkejui - is aprasymo panasu, kad parduodate 20a zemes ukio paskirties sklypa toli nuo Vilniaus, kuriame galima statyti ukini pastata, bei salia kurio kada nors isikurs sodyba, kurios vizualizacijas galima paziuret internete. Kai (jeigu) ta sodyba isikurs, kokia nauda pirkejui? Uz aklinos tvoros gyvens kaimynas, kuris sudarines grafika, kada galima pjauti zole, o kada ne?

    As akivaizdziai matau, kad pirkejas Jums reikalingas, nes: 1. Moka pinigus. 2. Dalinasi tolimesnes bendras islaidas.

    Taciau neparodzius naudos pirkejui, to 20a sklypo verte juokingai maza, kadangi kiekvienas, besikeliantis taip toli uz miesto, nores daugiau erdves. Sakyciau, kad uz 5-30k Jums net neverta to sklypo pardavineti, kadangi tai juokinga suma bendrame projekte.

    O gal as kazko nesupratau, ir yra kazkokia nauda pikejui ir Neverlendo kaimynystes?

    Sekmes pardavinejant ir statant!

    AtsakytiPanaikinti
  9. kad tik detalaus neprireiktu sklypukams padalinti....

    AtsakytiPanaikinti
  10. prioritetai teisingi ir suvokiami kiekvienam, kas nors truputi esa gyvene nuosavu namu rajone :) tas istisas zoliapjoves garsas, debiliskas debiliskai didelio suns staugimas, o dar jei koks nors suo "kuris nekanda" laksto palaidas po gyvenviete, beje ir kokio nors niolikmesio gimtadienio sventimas su spuoguota chebra ...... viskas suvokiama, bet skaitant tavo posta kazkaip labai jau zeminanciai cia viskas gaunasi is ponulio puses :))))0 beje mestelk savo norus i evaldasra@gmail.com pasidalinsiu savo norais. Gal sutaps biolaukai :) ir patapsim "kaimynais"

    AtsakytiPanaikinti
  11. is kur jus zinote, kad aplinkui neatsiras kvartalu su 5-6 aru sklypais?:)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Neatsiras. Artimiausiame svetimame sklype jau statoma kita sodyba ant 1ha. Kiti sudalinti prekiaujami po ~50 arų. Iš kitos pusės - mano žemės. Kitas artimas kaimynas gyvena 4 ha sklype ir neketina juo daugiau dalintis. Aišku, gali atsirasti netoli daugiau sudalinimų, bet aplink vien žemės ūkio paskirties žemė. Galų gale ką ten veiks žmogus trokštantis 10 arų?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Taip Evaldai, gal kiek žeminančiai. Čia tik adekvatus atkirtis tiems, kurie žeminančias būdais kritikuoja mano idėjas. Nežinau kas tai, netolerancija, pavydas... Tačiau skaitydamas tokius Delfiškai nemalonius komentarus suvokiu, kad tokia yra bendravimo kalba su žmonėmis. Žmonėms nepatinka mano idėjos, o kritika nukreipiama į jo autorių (tipo tu esi labai durnas, užsifantazavęs ir pan. nes rašai tokius dalykus). Taip parašyti argumentai dar išgirstami ir į juos sureaguojama. Aišku norėtusi pakelti nosį ir nekreipti į tai dėmesio, bet aš linkęs bendraudti su žmonėmis tarp kurių turiu gyventi. Noriu, kad keistųsi kultūra, nuostatos, stereotipai, galiausiai noriu įgyti ir kaimynų. Tikiu, kad mano rašiniai kam nors pasės sėklą, parodys kitokį požiūrį, paskatins bendraminčių ir tai galiausiai paskatins gyvenimo nuosavuose namuose kultūrą. Manau, kad mano tikslai yra kilnūs...

    AtsakytiPanaikinti
  14. Laba.
    Seniai skaitau šį blogą. Malonu matyti, kaip "auga" namas. Tik abejonių kelia kraštovaizdžio projektas. Ar galima elektros apsaugos zonoje sodinti medžius? Ką apie tai RST pasakys? Kas juos vėliau genės? Ar per vėtrą jie elektros linijos nepažeis? Ir kraštovaizdžio specialistas, kuris siūlo stūmdyti žemes, pasitikėjimo nekelia.

    AtsakytiPanaikinti
  15. nuo kada landshafto formavimas nera vienas is krastovaizdzio kurimo elementu? Del elektros linijos- nemanau, kad tai problema, ypac jei medziai zemaugiai.

    AtsakytiPanaikinti
  16. Rimtai kuriant sodybą žemių stumdimo neišvengsi, kaip sako Landscape Man: "Diger is very important tool" :) Pradžioje aš taip pat įsivaizdavau, kad krūtai yra sukurti ant natūralaus reljefo. Bet realiai tai neprofesionalu. Planuojant sprendžiami funkciniai, estetiniai ir techniniai klausimai (pvz.: per liūtį kur tekės gausus kiekis lietaus vandens? į namą? Plaus takelį?). Kai pradedi rimtai daryti kraštovaizdį (ypač tokio ploto), tenka susitaikyti su giant darbais :(

    AtsakytiPanaikinti
  17. sveikas, padariau rekomendaciju db puslapeli, gal nori prisijungti, tuomet parasyk: darmik@gmail.com tokia info: savo google account id(butina), Vardas(Pavarde), blogo adresas, telefonas

    AtsakytiPanaikinti
  18. ko nieko neberasai negi nieko nedirbi?

    AtsakytiPanaikinti
  19. Atsiprašau skaitytojų, kurie laukia naujienų. Iš tiesu tai nieko nedariau, kol buvo tie visi karščiai. Dabar bankas svarsto mano prašymą, kuris leistų atnaujinti statybas, tad sulaukęs atsakymo turėsiu naujienų. Tad iki.

    AtsakytiPanaikinti
  20. tai vadinasi laiko turi, galetum ka nors irasyt i http://statybininkai.v4.lt ar neturi ka?

    AtsakytiPanaikinti
  21. turi būti ,,pievos vidury", pasitaisyk :)

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4