Pasvajokime: japoniškas arbatos namelis

Savo dienoraštyje rašydamas apie savo sodybos įrengimą, nemažai rašiau apie visokius japoniškus sumanymus. Pasisekė guyvenime aplankyti šią šalį, pasekmė: ji visiškai pavergė mano protą ir širdį :) Šią šalį vieni dievina, o kiti atmeta kaip svetimą, nesuvokiamą. Prisilietus prie šios civilizacijos giliau, abejingu likti sunku. Mane pakerėjo Japonijos kultūra ilgam. Tad planuodamas savo svajonių sodybą, panorėjau deramą vietą skirti japoniškai oazei.


Tačiau ši idėja nėra vien estetinė. Japoniškoje stilistikoje be unikalios išvaizdos, ne mažiau svarbūs ir praktiniai bei filosofiniai aspektai. Dalykai, su kuriais tu gyvensi kasdien, kuriuos tu ne tik naudosi, bet ir jausi. Kaip tai atsispindi mano idėjose?

Aš, kaip ir daugelis lietuvių kanopinių vyrų, mėgstu pirtis, kubilus. Tačiau puikiai žinau, kad namuose turint pirtį, ja retai naudojamasi. Na taip, pradžioje kiekvieną savaitgalį kvietiesi svečius, kuri tą pirtį ir liepi visiems ten eiti ir su tavimi linksmintis. Paskum kartą į mėnesį. Galiausiai kartą į ketvirtį arba tik kartą per metus. Galiausiai joje pradedi laikyti kokius nors rakandus... :) Kitaip tariant pirtį turėti neverta.

Bet čia aš pavysčiau idėją, mąstydamas apie tai, kad planuoju įsirengti teniso aikštelę. Pažaidus tenisą, kaip žinia reikia lysti į dušą. Galima žingsniuoti į namą, bet dar geriau tą dušą turėti šalia. Tam nuostabiai tinka pirties dušas, kur, beje galima ir persirengti. O pažaidus tenisą, kaip gera ištiesti kojas ir atsidaryti alaus. O jei tenisą žaidi su draugu, juk tas alaus atsidarymas ir atsikvėpimas yra neatsiejama žaidimo dalis :) Taigi, nuostabu turėti tam jaukią vietą lauke, šalia to teniso. Tam tinka kokia pavėsinė ar lauko stalas. Dar ką mėgstu daryti: sėdėti tyliai, galvoti ir žiūrėti į tolį. Kažkas sakė, jog tai tikroji melancholiška lietuvio prigimtis. Arba skaityti knygą. Taip gimė mintis įsirengti arbatos namelį, kuriame galėtų būti ir ta pirtelė, ir dušas, ir persirengimo patalpa, ir nedidelė virtuvėlė arbatai gaminti su šaldytuvu ruošti alui ir "tinginio" pyragui :) Ir pavėsinė su staliuku, kur galima ilsėtis, skaityti. Gal net miegoti, šiltą vasaros naktį. Galima būtų uždengti pavėsinės langus, jei pučia vėjas ar žvarbiai lyja. Gal dar nedidelė terasa. Nuo kurios gera įmerkti kojas į prūdelį su raudonais japoniškais karpiais... Tai nedidelis namelis, kuris turi nemažai paskirčių. Kurio misija - būti vieta poilsiui, ramybei, pabūti savimi ar tiesiog skirti laiko sau. O jei šią malonią vietą padaryti unikaliu japonišku stiliumi, kuris pats iš savęs yra "gydantis", kuris visiškai išneša tave kasdinių marazmų sūkurio? Manau, kai pasensiu, ši idėja man patiks dar labiau...

Pagooglinau ir paieškojau pavyzdžių, kaip tai galėtų atrodyti.


Na, tai jau interjeras, galima sakyti. Šią foto įdėjau, nes čia gražiai matosi japoniškas vandens "lietvamzdis" - grandinė. Lietui lyjant, nuo stogo per ją teka vanduo žemyn. Tyliai tyliai...


Šis man labai patinka. Tiesiog kažką panašaus įsivaizduoju...


Tai tas pats namukas iš kitos pusės. Dar norėčiau akmenų tako, per ežeriuko vidurį...


Čia mažutis. Visai paprastas, bet žavus.









Žiemą arbatos namelis taip pat turi veikti. Žiema gamtoje turi savo magiją...


O čia irisai draugauja su japonišku klevu (mažučiukai japoniško klevo lapukai). Šiaip. Į šią foto žiūrėti gera. Dėl daugybės priežasčių :) Labai japoniška!

Komentarai

  1. idomiai deres lietuviskas aukstacokolinis ir japoniskas arbatos namelis...pamastai, kaip tuos du daiktus suvesti i viena visuma?

    AtsakytiPanaikinti
  2. :) Tokius dalykus spręsti yra architektų darbas. Mano idėja pasistatyti tokį japonišką namuką ir jame viską įsirengti, ko man reikia. Ir pirtį ir pavėsinę. Jeigu reiks ir žvakių farikėlį ar samanės varyklą :) Juk kai sakau pirtį, turiu omenyje ne lietuvišką rastinę trobikę, o pirties patalpą, na, tą vietą, kurioje galima "pasiparinti". Kodėl ta vieta negali būti japoniškame namelyje? Gal tai neįprasta, bet dėl to ir įdomiau. Velniop stereotipus!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oj, kaip suprantu tave dėl japoniško namelio! Tik dėl pirties klysti :) Patys turim pirtį jau ketvirti metai ir kol kas tikrai nenusibodo. Atvirkščiai, draugų rate atsirado naujų tradicijų, dažniau pradėjom matytis.

    AtsakytiPanaikinti
  4. man rods nesupratai, Andriau, pirmojo komentaro. Klausimas buvo kaip deres "lietuviska murine viduramziu pilis" su japonisku minimalizmu ir estetika. Viena labai stipriai priestarauja kitam. Man rods tu nori pas save hektaruose tureti whole worlds, kas apibudina tamsta kaip nesusiformavusia asmenybe. Tokie eksperimentai kainuoja, zinok:) Ir as zinau, kad tau px, ka as cia sneku, bet tu vistiek pagalvok:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ak apie tai :) Pirma, tai nebus viduramžiška pilis, mano supratimu tikrai ne :) Viena ankstesnių įrašų buvau įdėjęs labai panašaus namo foto (http://3.bp.blogspot.com/_LcMMEy05zXg/TAPZgrBLEWI/AAAAAAAAEMY/RbVh1A0HtxU/s1600/Nicon_20100502_123812.jpg ). Ar tai panašu į viduramžių pilį, na nebent labai jau perkeltine prasme :))), visų antra, harmoniją tikrai galima surasti. Arbatos namelis nebūtinai turi viduramžiškai kraštutinis variantas. Tikiu, kad prie didelio noro ir profesionalių pastangų galima viską suderinti. Visų trečia, mano tikslas, kad sodyba patiktų man pačiam. Visai nesiekiu kažką nustebinti architektūriniu šedevru. Jeigu visa tai patiks man, o svečiams, tik kai kuriems, manysiu, kad viskas yra very ok :) Tad liksiu optimistas. Bet mąstysiu apie tai :) ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šovė į galvą beprotiška mintis, o jei namo sienas išdekoruoti. Padaryti didžiulį japoniškos grafikos paveikslą, na, freską. Būtų ADNAKO! Tada tiksliai derėtų :) Reiks paieškoti internete pavyzdžių

    AtsakytiPanaikinti
  7. visai įdomi mintis dėl to namelio... Mane irgi neramina mintys apie pirtį dėl kelių priežasčių... Pirmiausia, mes su vyru jos nemėgstame. Tai ar verta iš viso numatyti tokį daiktą tuomet? Na bet iš kitos pusės, visada atsiras artimųjų ir šiaip svečių, kurie tai be galo dievina...
    Iš kitos pusės - atskiras pastatas puiku šiltu metų laiku. O žeimą keliauti iš to namelio iki namų irgi kažkaip nesmagu. Ai nežinau iš viso kol kas, ar verta tokį dalyką statytis... Čia aš ne dėl tavo sprendimo svarstau, o dėl savo, jei ką :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Puikios idėjos, man taip pat labai patinka Japonija ir viskas kas susiję su šia šalimi. Jau ilgą laiką galvoju apie japoniško stiliaus terasą sode ir mini sodeli. Tik vis neapsisprendžiu ką tikliai pasirinkti ir kaip visą tai įgyvendinti.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4