Finalizuojamas kraštovaizdžio projektas

Kol renku idėjas, kaip geriau įrengti vamzdyną, po truputi judame su "gerbūviu". Štai jau turiu pirmąjį variantą, kuris jau visai arti patvirtinimo. Pastatų, takų ir kitų objektų kompozicija kaip ir sutvarkyta. Atrodo visi daiktai rado savo vietas.


Dabar pradėjome darbą su žemės aukščių planavimu ir visokiomis dangomis. Pasirodo su ta žeme ne viskas taip paprasta, kai planuoji didesnį plotą. Ypač turint omenyje, kad sklypas yra nedidukas šlaitas. Namas stovi vienoje žemiausių vietų, o centrinė dalis ir šiaurinė pusė yra aukščiau. Esant lietui, vanduo tekės žemyn, tai yra į namo pusę. Kai tai vyksta dideliame plote, to vandens automatiškai kaupiasi daug ir jį ne taip paprasta suvaldyti. Čia gali padėti atitinkamai įrengti šlaiteliai aplink namą. Na ir panašūs niuansėliai. Kitas iššūkis: kaip protingomis sąnaudomis sutvarkyti augalinius sluoksnius, kad ten augtų graži maloni žolytė, kurios norisi, o ne visoks chlamas. Taip pat reikia pergalvoti, kaip sutvarkyti aukščius: vieni plotai nužeminami, o kiti aukštinami. Tarkim nužeminus plotą nusistums augalinis sluoksnis ir atsivers molynai. Reiškia reikės dar daugiau gilinti, išimant papildomus molynų sluoksnius, o juodžemį stumti atgal. Kai kalbame apie 1 ha sklypą, tai realiai kalbame apie žemės darbus plote, kuris prilygsta 10-ties standartinių "svajonių" sodybėlių plotui. Tai tik keliatas iš 100 niuansų, kodėl verta painvestuoti ne tik į namą, bet ir į kraštovaizdžio projektą :)

Taip pat jau turiu preliminarų žemės aukščių tvarkymo planą.


Tamsesne spalva žymima zona, kurioje žemė bus "nuleidžiama" žemyn, o šviesesnė - "keliama". Baltas plotas liks koks yra. Čia turėtų atsirasti natūralus parkas/miškas/šilas.

Šiandien sunku įsivaizduoti kiek tai gali kainuoti, kada visa tai bus įgyvendinta ir ar apskritai pavyks tai įveikti. Tačiau turint išvystytą koncepciją, veiksmų planą ir galutinio rezultato viziją, judėti pirmyn bus tikrai lengviau ir smagiau!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4