Vėl vyksta darbai :)

Taigi vat, prabėgus dviems mėnesiams, šiandiena vėl atgijo Neverlendo statybos :) Ištiesu, statyti namą - baisingai jaudinantis užsiėmimas, tad tyliai sau džiaugiuosi. Per pastarąją savaitę tokios naujienos: pasirasiau dvi sutartis - dėl stogo metalinio karkaso įrengimo ir dėl paties stogo įrengimo. Dabar atėjo laikas skelbti langų konkursą, garažo vartų konkursą ir surasti kas padarys solidnas laukujines duris. Kadangi name dauginasi vertybės, kurias jau įmanoma vogti, sugalvojau įrengti signalizaciją. Taigi, apie viską detaliau.

Metalo karkasas stogui - keistokas daiktas. Pakėlus mano stogo nuolydžius ir taip suprojektavus normalų antrąjį aukštą, stogas tapo silpnoka vieta. Konstruktorius įpaišė metalo karkasą, maniškių masonų vadinamą "vertaliotu" :) Ir ant namo ir ant garažo stogų. Nors statybininkai visokiausiais būdais įkalbinėjo jo atsisakyti, nes, tipo, jis beprasmis pinigų švaistymas, bet aš apsisprendžiau paklausyti savo konstruktoriaus ir palikome jį. Blyn, juk neveltui aš tą konstruktorių samdau. Juk tame name pačiam teks gyventi, visai nesinori, kad kurios nors rudeninės audros metu stogas nusikeltų...

Tai štai, darbų atsinaujino nuo šio "vertalioto" įrengimo. O viskas bus taip: namo kampuose, viršuje bus subetonuotos tokios monolitinės kaladės, dar vadinamos pagalvėmis, o jose įbetonuotos "įdėtinės metalinės detalės". Prie šiųjų bus privirintos metalinės sijos, kurios taps stogo konstrukcijos karkasu. Virinant sijas, atvažiuos kranas. Jis pakels metalus į orą ir laikys juos ore, kol šie bus privirinti. Maždaug taip papasakojo brigadyrius.

Nors pats nebuvau šiandien statybvietėje, bet drbai turėjo prasidėti nuo tų betoninių kaladžių klojinių montavimo.

"Vertaliotas" man kainuos apie deviniolika gabalų. Į šią sąmatėlę dar įtraukėme keletą mūro darbų pataisymų, tarp kurių - slapto kambariuko įrengimas :)


Stogas gi, bus prdėtas tuoj pat įrengus "vertaliotą" :) Tiksliau du stogai: namo ir garažo. Šiandiena pasirašiau sutarį, rangovas šiandiena jau užsakinėja medieną. Stogo danga - BORGA skarda, čerpių imitacija. Danga bus matinės spalvos, padengt plastiku ar polesteriu, nepamenu gerai :)

Gavau kelis skardos pavysdukus, reikia išsirinkti spalvą. O variantai tokie: tamsiai ruda, šokoladinė - rangovas sako, kad tokių stogų yra 80 proc. Lietuvoje. Tad mano individualistinei sielai tai perdidelė proporcija. Tad atmesta iš principo. Kitas variantas - tamsiai žalias. Visai nieko, bet mano nuomone labiau tinka subiliam neaukštam namėkui, kuris trokšta susilieti su gamta ir aplinkine žaluma. Toks apibūdinimas mano namui tikrai netinka, tad skipinam. Kitas variantas - tamsiai pilka skarda. Hm, ši danga derėtų moderniam įmantriam namui, kuriame daug stiklo, minimalizmo, metalo ir šeimininkas mąsto: "plikas betonas yra jėga. Kam jį slėpti, juk atrodo žiauriai krūtai" :) Mano planuose kita stilistika. Prieš ofisinį stilių neturiu nieko prieš, bet argi ten įmanoma JAUKIAI, šiltai ir maloningai gyventi? Šis stilius ofisams labai tinka, bet namai atrodo šalti ir negyvenami. Tad važiuojame toliau ir randame taip vadiname "vyšnią" ir šviesiai rudą, abi šios spalvos imituoja molio čerpes. Kadangi mano buveinė primena senovės Lietuvių tvirtovę, o viduramžiška monumentika artima mano sielai, šios dvi spalvos yra realūs kandidatai ir varžovai :) "Vyšnia" atrodo panaši į raudonas, gana naujai sudėtas čerpes. Šviesiai ruda primena senas čerpes ant senų namų. Pačios sienos bus šviesios, gal lengvai rudos ar gelsvos: tinkas, klinkerinės plytelės arba klinkeris - tai priklausys nuo finansų traukiamų romansų, tad visai dera. Na, bet turiu laiko dar pamąstyti, gal kas patars...

Beje, stogą suderėjau už šešiasdešimt su trupučiu. Pavyko kiek nusiderėti nuo anksčiau turėto varianto, konstruktorius sako, kad kaina normali. Tad nusiraminau ir laukiu vainiko :)


Langai jau laukia eilutėje. Imsiuosi jų kitą savaitę. Gal žinote variantų? Namo langai dideli, bus neblogas kąsnelis šiais sunkiais laikais, tad tikiuosi dar ir pasiderėti. Konkursuosiu du varianrtus: plastikinius ir medinius. Pasirinkimą labiau lems kaina. Anksčiau buvau tikras, kad ieškosiu tik medžio, bet pasidomėjęs atradau, kad tas medis yra taip apdirbtas, prigirdytas visokia chemija, kad taip sureikšminamos gyvybės ten nėra nė lašo. Žinoma, medis yra prestižas, jei gausiu protingą kainą tai imsiu tą prestižą, jei ne - tiks plastikas. Priderinsime spalvikę prie pakalimų, lietvamzdžio ir bus jėga. Žodžiu pagyvensim - pamatysim.

Apie signalizaciją tai dar nemąsčiau daug, bet nemenkai prisiskaičiau kituose bloguose. Esu sugalvojęs tik ieškoti ir dėti galingesnę kakarinę: kokių 150-200 db. Mieste yra apribojimai iki 120 db, kiek išneša žmogaus ausys, bet kaime man rodos apribojimų nėra. Esmė tokia: įsijungus tokiai sirenai, žmogus (vagis) tampa neveiksnus. Neįmano užsikišti niekaip ausų, neįmanoma mąstyti ir daryti nieko kitą tik bėgti tolyn. Reiks pasiaiškinti, ar įmanoma tai realizuoti.

Tad tokios tokelės, kad tik dievas sveikatos duotų :)

Komentarai

  1. Kam tau ta sirena kai gali el. dezutej atjungt namo itampa tuo paciu ir signalizacijai? tokio galingumo signalizacija kazin kiek laiko veiktu su akumuliaturium? kazi pats infarkto negautum kai toks reikalas suveiks tau miegant ar zadi sirena keist kai jau gyvensi? ka darysi, kai sirena suveiks per klaida ir bijosi net prie namo prieit kad ja atjungt?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Čia gerų klausimų parašyta. Galvojau ir pats apie juos, bet gal jie išsprendžiami. Na, pavyzdžiui, gal sirena gali garsėti, arba būti dvi sirenos. Žodžiu pradžioj veikia standartinė 115 db, o po minutės ar 3 minučių garsėja iki 150 db. O akumų juk galima daugiau prijungti. Manau sirena turi veikti kokia 10-20 minučių, paskum atvažiuoja G4S? O dėl priėjimo prie namo, tai pultelis gal padėtų arba GSM modulis. Žinoma, pačiam nepatogu tokia kenksminga signalkė, bet juk tai reiškia, kad efektyvi :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. as darysiu kitaip. imsiu gsm centrale(su valdymo isejimais), kuri informuoja kai dingsta itampa name, gaves sms gali paskambint i signalizacija ir paklausyt ar kas nors vyksta ar seip dingo itampa. jei isgirsti ka itartino skambini policijai. viduj sirenos nedesiu, lauke sirena pati minimaliausia, kad atkreipt aplinkiniu demesi ir negazdint kaimynu. dar planuoju padaryt kad pradetu mirkset kiemo apsvietimas jei pasitaikytu kvaili vagisiai ir neissijungtu itampos prie stulpo. dar galima kameru muliazu pridet, kas is kart dali vagiu atbaidytu nes galvotu jei yra kamera greiciausia ir rimciau kas bus. bet dali gali ir pritraukt, tipo jei susidejo kameras, vadinasi yra ka vogt, nors tokie jau ir taip issisniukstineja ar apsimoka plesti. Dar geriau vietoj muliazu det naktine kamera kuri irasineja nuo judesio bei imontuota viduje tokioj vietoj pro kuria labai didele tikimybe kad praeis vagys ir matysis gerai veidas. Irasymo iranga aisku reikia paslept gerai. Turint vagies(iu) nuotrauka didelis ramstis policijai, o ir pats gali internetu paplatint po vagystes, tikrai daug sansu kad kas nors pazins. Filmuot dar galima pravaziuojanciu masinu numerius, nes retas vagis vogs nasarom neapsiziurejes ir nepravaziaves pro sali letai bent kelis kartus, ypac kai gilia nakti vaziuoja tik keletas masinu i valanda. saugos tarnybai planuoju nepriduot, nebent draudimas reikalaus. o seip neplanuoju dideliu turtu turet kad butu ka super vogt ir turet nuostoli keliasdesimt tuks lt. na ka surasiau gal ne viskas reikalinga , gal dar ka galima gudriau sugalvot, bet pradziai manau uzteks.

    AtsakytiPanaikinti
  4. kas del metalinio karkaso stogui, tai as jo vengciau, ziema susidaro kondensatai ant metalo ir jis rudyja, rudziuotas vanduo varva ir sunkiasi per viska ir savo kelyje palieka nenusivalancius dryzius. na cia tik mano nuomone, gal padarius viska pagal technologija taip ir nebus. kokie pas tave ismatavimai kad negalima naudot medzio? pas mane stogas keturslaitis panasus i tavo 15x12 ir konkstruktorius nemate jokiu problemu daryt viska is medzio, tik paskaiciuot reikia. gal tu parodyk kokiam kitam konstruktoriui savo projekta gal kitaip snekes? uz sutaupytus pinigus ne tik apmokesi kito konstruktoriaus darba bet ir i kelione nuvaziuosi...

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Nulinė kanalizacija: vamzdžiai atgulė į žemę

Pakalimai

3/4